czwartek, 23 maja 2013

Haggis

Haggis ( nie mylić z pieluszkami huggies) to  tradycyjne szkockie danie narodowe. Chcecie spróbować przyrządzić sami tę potrawę? Nie jest to wcale takie trudne. Można co prawda kupić haggis w szkockim supermarkecie, ale nie ma to jak domowe przysmaki!
Trzeba zdobyć owcze podroby (serca, wątroby, płuca) i owczy żołądek. Podroby obgotować i posiekać, wymieszać z cebulą, mąką owsianą, dodać tłuszcz i przyprawy ( każdy szkocki klan ma swoje przyprawy i zioła tradycyjnie używane do haggis). Masę umieścić w owczym żołądku, zaszyć  i gotować kilka godzin a potem podać z ziemniakami i brukwią. Tu możecie zobaczyć jak to wygląda w praktyce  HOW TO MAKE HAGGIS
 Zanim powiecie, że jest wam niedobrze na samą myśl o tych specjałach, przypomnijcie sobie: flaki, kaszankę i salceson.
Nie wypada nie skosztować haggis 25 stycznia w rocznicę urodzin największego szkockiego poety Roberta Burns'a, zwaną Burns'Night.
Robert Burns (1759 - 1796) jest autorem pieśni Auld Lang Syne, którą Szkoci śpiewają w wigilię Nowego Roku. Poeta był miłośnikiem haggis na cześć tej potrawy napisał wiersz "Address to a Haggis". Oto pierwsza zwrotka (jest ich osiem):
\Fair fa' your honest, sonsie face,
Great chieftain o' the puddin-race!
Aboon them a' ye tak your place,
Painch, tripe, or thairm:
Weel are ye wordy of a grace
As lang's my arm
Podobno haggis najlepiej smakuje przy dźwiękach szkockiej muzyki: BURNS' NIGHT 2013

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz