Haggis ( nie mylić z pieluszkami huggies) to tradycyjne szkockie danie narodowe. Chcecie spróbować przyrządzić sami tę potrawę? Nie jest to wcale takie trudne. Można co prawda kupić haggis w szkockim supermarkecie, ale nie ma to jak domowe przysmaki!
Trzeba zdobyć owcze podroby (serca, wątroby, płuca) i owczy żołądek. Podroby obgotować i posiekać, wymieszać z cebulą, mąką owsianą, dodać tłuszcz i przyprawy ( każdy szkocki klan ma swoje przyprawy i zioła tradycyjnie używane do haggis). Masę umieścić w owczym żołądku, zaszyć i gotować kilka godzin a potem podać z ziemniakami i brukwią. Tu możecie zobaczyć jak to wygląda w praktyce HOW TO MAKE HAGGIS
Zanim powiecie, że jest wam niedobrze na samą myśl o tych specjałach, przypomnijcie sobie: flaki, kaszankę i salceson.
Nie wypada nie skosztować haggis 25 stycznia w rocznicę urodzin największego szkockiego poety Roberta Burns'a, zwaną Burns'Night.
Robert Burns (1759 - 1796) jest autorem pieśni Auld Lang Syne, którą Szkoci śpiewają w wigilię Nowego Roku. Poeta był miłośnikiem haggis na cześć tej potrawy napisał wiersz "Address to a Haggis". Oto pierwsza zwrotka (jest ich osiem):
\Fair fa' your honest, sonsie face,
Great chieftain o' the puddin-race!
Aboon them a' ye tak your place,
Painch, tripe, or thairm:
Weel are ye wordy of a grace
As lang's my arm
Podobno haggis najlepiej smakuje przy dźwiękach szkockiej muzyki: BURNS' NIGHT 2013
Etykiety
about Poland
(81)
about Britain
(77)
about the world
(135)
actors
(21)
adverts
(21)
books
(15)
clothes
(8)
colours
(6)
false friends
(1)
festivals and celebrations
(45)
film and TV
(60)
food
(73)
health
(69)
history
(23)
idiomy
(65)
inventions
(7)
learning English
(35)
months and days
(22)
museums
(7)
my blog and me
(11)
nature
(52)
people
(77)
poems
(18)
poets
(31)
Royal Family
(23)
sayings and proverbs
(27)
songs
(126)
sports
(3)
strange inventions
(14)
the USA
(40)
tips
(32)
w
(1)
weather
(26)
what does it mean?
(62)
writers
(8)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz