czwartek, 18 kwietnia 2013

Carrot cake czyli ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe, carrot cake, jest od dawna znane w Wielkiej Brytanii. Szczególnie popularne stało się podczas II wojny Światowej, kiedy trudno było o wykwintne produkty żywnościowe. W latach 60-tych ubiegłego wieku moda na marchewkowy przysmak powędrowała za ocean, do Stanów Zjednoczonych i utrzymuje się do dziś.
Ciasto nie jest ani zbyt drogie, ani pracochłonne. Podstawowe składniki to: utarta na grubej tarce marchewka, jajka, olej lub masło, mąka, cukier bialy i brązowy, soda, proszek do pieczenia i przyprawy (cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa). Wystarczy wymieszać i upiec. Można dodać orzechy lub skórkę pomarańczową. Podaje się polukrowane, albo posmarowane białym kremem i ozdobione maleńkimi cukrowymi lub marcepanowymi marchewkami.

          HOW TO MAKE CARROT CAKE

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz