Ciasto marchewkowe, carrot cake, jest od dawna znane w Wielkiej Brytanii. Szczególnie popularne stało się podczas II wojny Światowej, kiedy trudno było o wykwintne produkty żywnościowe. W latach 60-tych ubiegłego wieku moda na marchewkowy przysmak powędrowała za ocean, do Stanów Zjednoczonych i utrzymuje się do dziś.
Ciasto nie jest ani zbyt drogie, ani pracochłonne. Podstawowe składniki to: utarta na grubej tarce marchewka, jajka, olej lub masło, mąka, cukier bialy i brązowy, soda, proszek do pieczenia i przyprawy (cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa). Wystarczy wymieszać i upiec. Można dodać orzechy lub skórkę pomarańczową. Podaje się polukrowane, albo posmarowane białym kremem i ozdobione maleńkimi cukrowymi lub marcepanowymi marchewkami.
Etykiety
about Poland
(81)
about Britain
(77)
about the world
(135)
actors
(21)
adverts
(21)
books
(15)
clothes
(8)
colours
(6)
false friends
(1)
festivals and celebrations
(45)
film and TV
(60)
food
(73)
health
(69)
history
(23)
idiomy
(65)
inventions
(7)
learning English
(35)
months and days
(22)
museums
(7)
my blog and me
(11)
nature
(52)
people
(77)
poems
(18)
poets
(31)
Royal Family
(23)
sayings and proverbs
(27)
songs
(126)
sports
(3)
strange inventions
(14)
the USA
(40)
tips
(32)
w
(1)
weather
(26)
what does it mean?
(62)
writers
(8)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz