Syrop klonowy to produkt kojarzony z Kanadą. Produkuje się go na skalę przemysłową w prowincji Quebec a także w Kolorado i Nebrasce w USA. Syrop zawiera wiele witamin i składników mineralnych i jest mniej kaloryczny od miodu. Do wyprodukowania jednego litra syropu potrzeba aż 40 litrów soku z drzew klonowych.
Sposób produkcji syropu Europejczycy poznali dzięki zamieszkującym Kanadę Indianom.
Jak to się robi możecie zobaczyć tutaj:
HOW THE MAPLE SYRUP IS MADE http://www.purecanadamaple.com/pure-maple-syrup/how-maple-syrup-is-made
Syropu można używać jako polewy do naleśników i gofrów oraz ciast, lodów, deserów, jogurtów, płatków śniadaniowych. Słodzić nim można kawę i herbatę.
Oto przykład:
MAPLE SYRUP PIE : https://www.youtube.com/watch?v=OqgpSTlkj24
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz